Sosiale medier og digitale plattformer spiller en viktig rolle i livene våre og i samfunnet for øvrig. Majoriteten av oss er avhengig av å ha mobiltelefonen lett tilgjengelig, hvor vi blir eksponert 24/7. Sosiale medier og digitale plattformer er ekstremt nyttige i forhold til å kommunisere ut informasjon til mange mennesker på samme tid. I dette innlegget skal jeg ta for meg sosiale medier og plattformers rolle i forbindelse med angrepet på den Amerikanske kongressen 6.januar 2021. 

Først litt bakgrunn informasjon

Etter at Donald Trump tapte valget mot Jon Biden, kom Donald Trump med stadige oppfordringer til sine følgere på Twitter om å møte opp i Washington DC 6.januar 2021. Han ytret aldri direkte om at kongressen skulle stormes, men det blir sagt at Donald Trump var den som «tente ilden» blant demonstrantene. 6.januar 2021 var altså dagen 

Under stormingen av kongressen angrep demonstrantene politiet med jernstenger og andre våpen. Angrepet resulterte i fire menneskeliv, i tillegg til at det ble funnet to rørbomber i bygget. 

I dagene før angrepet skal Donald Trump ha postet flere innlegg på Twitter hvor han har ytret stor oppmerksomhet rundt datoen 6.januar i Washington DC. Ti minutter før angrepet mot kongressbygningen skal Donald Trump også ha holdt en tale, hvor han oppfordret tilhengerne sine til å marsjere mot Kongressen. Nedenfor kan du lese noen av hans meldinger i forbindelse med 6.januar 2021. 

(hentet fra nrk.no, listet opp i kildeliste)

Netflix dokumentar «det sosiale dilemmaet»

Dokumentaren på Netflix «Det sosiale dilemmaet» ser på den farlige effekten sosiale medier har på menneskeheten og det er skaperne og teknologiekspertene selv som slår alarm. I dokumentaren kommer det frem at tiltross for økende kritikk blir de store teknologi firmaene større og større. En ny studie viser koblingen mellom mental helse og bruk av sosiale medier. Flere tiltals millioner amerikankere er avhengige av sine eletroniske enheter, noe jeg er ganske sikker på at gjelder for store deler av verden. Det blir nevnt at takket være teknologien føler flere og flere seg isolert. Det er ikke så rart. Vi er avhengige av å ha disse mobiltelefonene våre med oss over alt. Når som helst kan det dukke opp en viktig beskjed enten fra nære og kjære eller fra ulike sosiale medier. Mobiltelefonene våre blir bare smarte og smarte, og teknologien og mobiltelefonen vår prøver til enhver tid å vekke oppmerksomheten vår. Det ligger i underbevisstheten vår at det kan dukke opp en viktig melding på mobiltelefonen eller nettbrettet når som helst. 

På grunn av korona har også den teknologiske utviklingen hatt en stor utvikling. Vi blir tvunget til å møtes digitalt på grunn av strenge restriksjoner. Det gjør også at vi kanskje også er blitt enda mer avhengig av digitale plattformer enn hva vi har vært tidligere. Gjennom sosiale medier og digitale plattformer kan vi enkelt kommunisere med andre mennesker verden over. Det tar kun et par sekunder før et budskap kan være spredt til mange millioner mennesker. 

Sosiale mediers makt

Om vi ser tilbake på angrepet av kongressen 6.januar 2021, vil vi se at uten sosiale medier hadde nok dette angrepet ikke blitt gjennomført. Via sosiale plattformer ble det arrangert et angrep mot den amerikanske kongressen hvor som nevnt Donald Trump har vært en viktig bidragsyter for opprøret. Ved bruk av sosiale plattformer blir informasjon spredt på kryss og tvers lynraskt. I slike forum eller grupper hvor angrepet er blitt diskutert, vil kanskje føre til at noen mennesker føler tilhørighet og kanskje er med på noe de ellers ikke ville gjort. Vi blir påvirket av alt vi hører og ser rundt oss, og sosiale medier er derfor blitt en stor påvirkningsfaktor for hva vi lærer oss. Et slik arrangert angrep på sosiale medier kan dermed utvikle seg til å bli større enn hva som er planlagt, fordi man ikke har kontroll over omfanget. Det er derfor viktig å være bevisst på hva vi legger ut på sosiale medier fordi det kan ha store konsekvenser. 

Etter Donald Trumps stadige oppfordringer til følgere sine om å stille i Washington DC 6.januar 2021, ble han utestengt fra plattformen Twitter. Hans meldinger på Twitter ble sett på som en oppmuntring til å gjennomføre voldshandlingene, og Twitter var dermed redd for at Trumps meldinger ville inspirere andre til å gjenskape voldshandlingene som ble gjennomført 6.januar 2021. Det er viktig at plattformene selv også tar ansvar for hva som blir postet på deres plattform. 

Som en oppsummering av dette innlegget vil jeg si at sosiale medier og plattformers rolle i forhold til menneskers påvirkning er relativt sentral. Vi blir lett påvirket av det vi ser og hører. Når en «autoritær» mann som Donald Trump viser stor oppfordring til å marsjere mot Kongress bygningen er det lett for å tenke at dette er det en burde gjøre, selv om det strider imot hva en egentlig ville gjort. Jeg mener derfor at det er utrolig viktig at vi tenker igjennom to ganger før vi deler eller publiserer noe på sosiale medier og plattformer fordi det kan gjøre en forskjell. 

Håper du synes det var et interessant innlegg, veldig gjerne også gi meg en tilbakemelding.

God helg, og god 17.mai!

Kilder brukt:

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

https://www.netflix.com/watch/81254224

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *